Viinit

Viinit

Kuohuviinit

Prosecco Zonin Cuvee

Casa Vinicola Zonin DOC Prosecco, Italia

Sokeria: 11 g/l

Erittäin kuiva, hapokas, päärynäinen, sitruksinen, kevyen mineraalinen ja yrttinen. Hento tuoksu on kukkainen ja yllättävän mausteinen. Siitä voi erottaa myös muun muassa omenan ja päärynän aromeja. Kuiva maku on keskitäyteläinen ja seuraa aromeiltaan mausteista tuoksua. Suutuntuma on kuplista huolimatta varsin pehmeä. Viinissä on sitrushedelmiä muistuttavaa hedelmähapokkuutta ja tämä yhdessä kuplien kanssa tekee kokonaisuudesta pirteän. Jälkivaikutelma on nuorekas ja eloisa.

Bosco dei Cirmiole Prosecco DOC Rose 2019

Glera, Pinot Nero

Veneto, Italia

Sokeria: 15g/l

Läpikuultavan kirkas vaaleanpunainen väri. Erittäin täyteläinen ja kestävä mousse. Herkkä, kukkainen ja hedelmäinen tuoksu, häivähdys pienistä punaisista ja tummista marjoista sekä raikkaita vihjeitä punaisesta omenasta ja persikasta. Tyylikäs, herkkä ja raikas, silti selvästi hedelmäinen. Ihanteellinen alkupalojen ja kalaruokien kanssa.

Dangin Fays Cuvee Champagne

Pinot noir 80 %, Pinot Meunier 10 % ja Chardonnay 10 %.

Sokeria: 9g/l

Väriltään vaalean kirkkaankeltainen. Tuoksu hieman kehittynyt, sitruunaisen raikas ja tuore, mausteena yrttejä ja trooppista hedelmää. Maku raikas, mineraalinen ja hieman sitruunainen, mukana yrttejä ja pyöreää kypsää hedelmää, miellyttävän täyteläinen mousse, maukas ja pitkä jälkimaku. Tässä samppanjassa hallitsee alueelle ominaiset Pinot noirin pyöreät ja täyteläiset aromit. Sopii leikkeleille, kylmille kala- ja äyriäisruuille sekä juustoille.

Mumm Cordon Rouge Brut

Pinot noir 45%, Chardonnay 25%, Pinot Meunier 30%

GH Mumm & Cie S.A, Ranska

Sokeria: 10 g/l

Mumm Cordon Rogue on vuosikerraton shampanja, joka on sekoitus 77 eri viinistä. Tuoksussa on havaittavissa sitruksen sävyttämää hedelmäisyyttä. Maussa on täyteläisyyttä ja tasapainoisuutta sekä pitkä jälkimaku.

Ruokasuositus: Kala- ja äyriäisruuat sekä linturuoat.

Dom Pérignon 2008

Pinot Noir 50%, Chardonnay 50%

Moët & Chandon, AC Champagne, Ranska

Sokeria: 7 g/l

Tuoksu hunajainen ja hedelmäinen. Maku tasainen ja täyteläinen. Pitkä ja miellyttävä jälkimaku.

Ruokasuositus: Suuriin juhliin tai ihan kahden kesken nautittavaksi läpi aterian.

Moët & Chandon Brut Imerial

Pinot Noir 50%, Chardonnay 10%, Pinot Meunier 40%

Moët & Chandon, AC Champagne, Ranska

Sokeria: 10 g/l

Runsas hedelmäinen tuoksu ja maku. Tyylikäs sekä harmoninen sitrushedelmän jälkimaku.


Valkoviinit

Côtes du Rhône Blanc "La Fleur Solitaire"

Grenache Blanc 50%, Viognier 20%, Roussanne 7.5%

Domaine Boutinot, Rhône, Ranska

Sokeria: <4g/l

Etelärhonelainen kuiva valkoviini pieneltä Domaine Boutinot’n talolta. ”La Fleur Solitaire” eli Yksinäinen kukka on samaan aikaan aromaattinen, raikas ja napakka viini rakenteeltaan. Monipuolinen ruokaviini, joka tukee myös liharuokia ja grillin makua.

Schiefer Riesling

Riesling

Nik Weis St. Urbans-Hof, Mosel, Saksa

Sokeria: 14g/l

Klassinen Moselin jokilaakson Riesling, jossa on raikas hapokkuus, huikea mineraalisuus, ja hiukan jäännössokeria tuomassa esiin herkullista hedelmäisyyttä. Erinomaisen tasapainoinen viini, joka sopii erityisesti tulisille ja mausteisille ruoille, joiden kanssa moni muu viini jäisi kakkoseksi. St. Urbans-Hof on keski-Moselissa asuvan Nik Weisin perhetalo, missä viinejä tehdään kolmannessa sukupolvessa viinien alkuperä ja käsityö edellä. Viini sopii myös vegaaneille.

Scalunera Etna Bianco

Carricante

Torre Mora, Sisilia, Italia

Sokeria: 1,7g/l

Torre Mora sijaitsee Sisiliassa Etnan tulivuoren rinteillä. Tämä Catarratto-rypäleestä tehty kuiva valkoviini tuo vulkaanisen maaperän mineraalisuutta esiin, mutta on silti miellyttävän kukkainen ja herkkä. Loistava viini kalalle ja äyriäisille.

Vouvray Sec "Les Perruches"

Chenin Blanc

Jean-Marc Gilet, Loire, Ranska

Sokeria: 5g/l

Jos Riesling kyllästyttää, kokeile seuraavaksi Loiren jokilaakson Chenin Blanc -rypäleestä tehtyä valkoviiniä! Jean-Marc Gilet’n perhetalo Vouvrayssa keskittyy kuohuviinin ja valkoviinin valmistukseen huikean hapokkaasta Chenin Blanc -rypäleestä. Tässä viinissä yhdistyy tasapainoisesti omenainen hedelmäisyys, raikas hapokkuus ja suutuntumaa laajentava lähes huomaamaton vanhan tammen käyttö. Aavistus jäännössokeria tekee tästä moniottelijan viinin ja ruoan yhdistämisen suhteen.

Sancerre Les Baronnes Blanc

Sauvignon Blanc

Henri Bourgeois, Loire, Ranska

Sokeria: 2g/l

Loiren jokilaakson tunnetuin viini on Sauvignon Blanc -rypäleestä tehty Sancerre, joka Henri Bourgeois’n perheen kasvattamana ja valmistamana on klassinen ja raikas, kuiva valkoviini, jonka sitruunainen ja mustaherukanlehtinen aromimaailma sopii erityisesti kalaruoille ja äyriäisille. Viini sopii myös vegaaneille.

Gisselbrecht Gewürztraminer Tradition

Gewürztraminer

Gisselbrecht, Ranska

Puolikuiva, keskihapokas, litsiluumuinen, kypsän aprikoosinen, kevyen hunajainen, mausteinen, kukkainen.

Ruokasuositus: Mausteisten ruokien seuraksi tai rasvaiselle kalalle, kanalle ja esimerkiksi sipulipiiraalle.

Brancott Estate Organic Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc

Brancott Estate, Marlborough, Uusi-Seelanti

Brancott Estate on kansainvälisesti tunnettu Sauvignon Blanc viineistään, joista viinitalo on kerännyt tunnustusta ja palkintoja ensimmäisestä vuosikerrasta alkaen. Väriltään vihertävän oljenkeltainen ja tuoksultaan trooppisen hedelmäinen, jossa passionhedelmää sekä raparperia. Maultaan kuiva, hapokas ja mineraalinen. Maku myöntäilee tuoksun runsaita aromeja.

Ruokasuositus: Hieno makunautinto yhdistettynä kala- ja äyriäisruokiin sekä salaatteihin.

Osado White Malbec 2018

Malbec

Bodegas Callia, Argentiina

Tuoksussa trooppista hedelmää, mansikkaa, valkoista kukkaa, herukkaa. Raikas ja miellyttävän hapokas rakenne, jossa täyteläinen hedelmäisyys. Malbec tuo valkoviiniin voimakkaan ryhdin ja sen jälkimaku on pitkähkö, raikas ja puhdas.

Ruokasuositus: Monikäyttöinen ruokaviini, joka sopii hyvin esimerkiksi grillatun kalan tai parsan seuraksi. Sopii myös aperatiiviksi sellaisenaan.

Gisselbrecht Riesling Grand Cru Muenchberg

Riesling

Gisselbrecht, Ranska

Vaalean oljenkeltainen väri. Hillitty kukkainen tuoksu, jossa mehiläisvahaa, persikoiden kiviä. limettiä ja greippiä. Kuiva, hapokas, mineraalinen, jossa sitrusta ja yrttejä.

Ruokasuositus: Kala- ja äyriäisruoat sekä vaaleat lihat ja mausteiset kasvisruoat.

Côtes du Rhône Rose Sourire la Seminaire 2019

Grenache 90 %, Syrah 10 %

Domaine du Seminaire, Rhône, Ranska

Rosé viini, jonka tuoksussa rapeaa sitrusta, runsaasti tuoreita hedelmiä, persikkaa ja mansikkaa. Maussa mansikan täyteläisyys jatkumona, lisäksi ruusua ja hiukan rasvaisuutta. Kauniin vaaleanpunainen ja raikas viini moneen käyttöön. Tämä viini sopii täydellisesti kalaruokien, katkarapujen, ratatouillen ja grillatun kanan seuraksi. Käsipoiminnan ja käymisen sekä malolaktisen käymisen jälkeen, viinin annetaan kypsyä lämpökontrolloiduissa sementtitankeissa 4-6 kuukauden ajan ennen pullotusta. Viini on luomusertifioitu.


Punaviinit

Château Fongaban Organic

Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc

Côtes de Castillon de Bordeaux, Ranska

Sokeria: 4g/l

Merlot-vetoinen tuhti ja rustiikkinen punaviini Bordeaux’sta. Tämä luomuviini on oiva valinta niin tummille liharuoille kuin tuhdeille kasvisruoillekin, mutta sitä voi viileinä päivinä nauttia muuten vain.

Apothic Dark

Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Sirah, Petit Verdot, Teroldego, Zinfandel

Apothic Wines, Kalifornia, Yhdysvallat

Sokeria: 5g/l

Vaikka viinin etiketti onkin synkkä ja persoonallinen, tämä tuhti punaviini on silti pyöreä ja pehmeä. Tässä kalifornialaisessa viinissä yhdistyy viisi eri tummaa lajiketta, jotka yhdistyvät tasapainoiseksi, tumman marjaiseksi ja sopivan tammiseksi viiniksi. Muhkea hedelmäisyys tukee hyvin myös hiukan pippurisempaa tai tulisempaa ruokaa.

Mr. No Sulfite

Camay

Beaujolais Villages, Albert Bichot, Beaujolais, Ranska

Sokeria: <1g/l

Tämä persoonallinen ja kevyt punaviini on tanniiniton ja sopii erinomaisesti myös kalaruoille! Pullon etiketissäkin komeileva Mr. No on sanonut ei kaikelle ylimääräiselle: tässä viinissä ei ole lisättyä sulfiittia, sitä ei ole suodatettu tai kirkastettu, ja se on täysin luonnollisesti juuri sitä, mitä luontoäiti on viinitarhalta antanut. Sopii myös vegaaneille.

Kanonkop Kadette Pinotage

Pinotage

Kanonkop, Stellenbosch, Etelä-Afrikka

Kanonkop on yksi Etelä-Afrikan kuuluisimmista ja arvostetuimmista taloista. Neljännessä sukupolvessa toimiva perhetalo keskittyy paikallisen Pinotage-rypäleen viljelyyn ja valmistukseen. Tämä Pinotage on kehittynyt, täyteläinen ja kypsän tanniininen, tyylikkäiden liharuokien ystävä.

Vieilles Vignes Pinot Noir

Pinot Noir

Albert Bichot, Bourgogne, Ranska

Arvostetulta Pohjois-Burgundin alueelta vanhoista köynnöksistä kerätyt Pinot Noir -rypäleet ovat Albert Bichot’n perhetalon käsissä saaneet kevyen tammikypsytyksen. Tämä punaviini on kevyt mutta tasapainoinen, hyvin vähätanniininen, ja hieno hapokkuus tukee monenlaista ruokaa, myös kala- ja kasvisruokia.

Scalunera Etna Rosso

Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio

Torre Mora, Sisilia, Italia

Torre Mora sijaitsee Sisiliassa Etnan tulivuoren rinteillä. Tämä napakka, tummanpuhuva punaviini on valmistettu tulivuoren vulkaanisella maaperällä viihtyvästä Nerello Mascalese -rypälelajikkeesta, ja se on kypsynyt 24 kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä. Monipuolinen ja tasapainoinen ruokaviini.

Barbera d'Asti Superiore "La Luna e i Falò"

Barbera

Vite Colte, Piemonte, Italia

Pohjois-Italian trendikkäältä Piemonten alueelta tuleva vähintään vuoden kypsytetty pehmeän marjaisa punaviini, joka on valmistettu paikallisesta Barbera-rypäleestä. La Luna e i Falò nimi viittaa kuuhun ja nuotioon. Nimi on saanut inspiraationsa siitä, että viini on tehty hyvin valikoiduista rypäleistä ja se on kypsynyt vuoden ajan ranskalaisissa tammitynnyreissä. Sopii myös vegaaneille.

Dry Creek Zinfandel

Zinfandel

Frei Brothers, Sonoma County, Kalifornia, Yhdysvallat

Frein perhe on viljellyt viiniä Kaliforniassa, Sonoman alueella jo 1880-luvulta saakka. Dry Creekin alue on tunnettu nimenomaan erinomaisista Zinfandeleistaan, ja tämä tasapainoinen, elegantti Zinfandel Frein perheeltä on herkullinen, kypsä ja erinomainen entrecoten ja muiden rasvaisempien liharuokien ystävä.

Graffigna Centenario Malbec

Malbec

Bodegas Y Viñedos Santiago Graffigna, Argentiina

Graffigna-viinitalon Centenario-sarjan viinit edustavat laadukkaampaa sarjaa, jossa rypäleet on tarkemmin valikoituja ja tulevat parhailta tarhoilta. Runsaan hedelmäinen, hyvin kehittyneet aromit ja hapokkuus. Pehmeä ja hyvin konsentroitunut viini. Pehmeät tanniinit, hiven vaniljaa ja kahvia, väriltään kauniin tummanpunainen.

Ruokasuositus: Graffignan tummien marjojen aromit sekä pehmeät tanniinit sopivat hyvin grillatulle lihalle ja pataruokiin, erityisesti pippurisiin ja sipulilla maustettuihin ruokiin.

Clearly Organic Tempranillo Luomuviini

Tempranillo

Espanja

Rubiininpunainen väri. Tuoksussa punaisia marjoja ja karhunvatukkaa. Maku: keskitäyteläinen, miellyttävä ja moniuloitteinen, aromaattinen ja pitkä jälkimaku. Clearly Organic Tempranillo sopii erinomaisesti nautittavaksi punaisen lihan, riistaruokien ja voimakkaiden juustojen kera. Parhaimmillaan viini on nautittuna hieman viilennettynä, noin 14-16 asteisena. Sopii vegaaneille.

Pinot Cuvée Gastronomie

Pinot Noir 100%

Jean Perrier & Flls, Savoie, Ranska

Rypäleet poimitaan yksitellen käsin ja viedään tilalle pienissä astioissa lajittelua varten. Käyminen kestää noin kolme viikkoa ja malolaktinen käyminen on sallittu. Läpikuultava, heleän rubiinin värinen. Tuoksu raikas, tuore ja hedelmäinen, mansikkaa, kirsikkaa ja metsämarjaa. Maku miellyttävän tasapainoinen ja mausteisen tanniininen, mukana mustaherukkaa ja kypsää punaista metsämarjaa. Jälkimaku pitkä ja tasapainoinen. 

Ruokasuositus: Parhaimmillaan esimerkiksi linnuille ja tyylikkäille punertaville lihoille.

Rucahue Syrah Reserva

Syrah

Vina Rucahue, Maule Valley, Chile

Samettisen syvän sinipunainen. Tuoksu keskitäyteläinen ja mausteinen, tervaa ja kirsikkaa. Maku pehmeän kiinteä ja tasapainoinen, mukana runsaasti hedelmää ja mausteita. Hyvä ryhdikäs jälkimaku saattaa viiniä.

Ruokasuositus: Aromikkaat ja mausteiset liharuoat.

Barolo Bosio 2016

Nebbiolo

Verduno, Italia

Verdunon alueelta, vanhoista köynnöksistä tulevat nebbiolo-rypäleet ensin kylmämaseroidaan kuorikontaktissa 15 vuorokauden ajan, jonka jälkeen viiniä on käytetty terästankeissa alhaisessa lämpötilassa ja vielä kypsytetty 36 kuukauden ajan tammitynnyrissä ennen pullotusta. Syvä, karmiininpunainen väri. Monimuotoinen ja voimakas, suuri ja täyteläinen sekä raikas ja kirpeä. Aromikas viini, jossa ruusua, paahteisuutta, mustikoita ja tervaa. Kypsää hedelmää ja pureskeltavat tanniinit. Loistava viini yhdistettäväksi riistalle, pataruoille ja juustoille.

Amarone Della Valpolicella

Corvina, Corvinone, Rondinella

Tedeschi, Veneto, Italia

Väri tiiviin runsaanpunainen, tuoksu hieman kehittynyt, tiiviin aromaattinen ja intensiivinen. Vaniljaa, makeita hedelmiä. Maku täyteläisen voimakas, jopa huumaava. Runsaasta alkoholipitoisuudestaan huolimatta viini on silti pehmeä. Tuoksun aromit toistuvat jälkimaussa. Rypäleitä on rusinoitu 4 kuukautta ja valmista viiniä on kypsytetty slavonilaisissa tammitynnyreissä 2 vuoden ajan.

Ruokasuositus: Juustot, riista ja tumma liha.

Roda Reserva Tinto

Tempranillo 89%, Garnacha 8%, Graciano 3%

Roda Bodegas, Rioja, Espanja

Väri tumma, sinertävän punainen. Tuoksu voimakas, moniulotteinen ja rehevä. Maku roteva ja runsas, tammisuus miellyttävää ja pilkkoo sopivasti viinin tanniineja. Miellyttävä ja runsas kokonaisuus. Viiniä on kypsytetty ranskalaisessa tammessa 16 kuukautta (tynnyreistä puolet oli uusia ja puolet kerran käytettyjä) ja sen jälkeen pullossa 22kk ennen myyntiinlaskemista. Viini on kirkastettu munanvalkuaisilla.

Château Cambon La Pelouse 2014

Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot

Bordeaux, Ranska

Täyteläinen, keskitanniininen, tamminen, tumman kirsikkainen, mausteinen.

Ruokasuositus: Vivahteikas ja kehittynyt viini punaisen lihan, riistan ja  juustojen kanssa nautittavaksi.

Amarone Capitel Monte Olmi DOCG Riserva 2013

Corvina 30%, Corvinone 30%, Rondinella 30%, Oseleta, Negrara, Croatina 10%

Tedeschi, Italia

Väri tiiviin tummanpunainen, tuoksussa nahkaa, tervaa, kypsyvää veriappelsiinia, tupakkaa ja salmiakkia. Maku kuiva, mutta makean oloinen, melko hapokas ja bitterinen, erittäin täyteläinen, erittäin pitkään suussa viipyvä jälkimaku. Rypäleitä on rusinoitu 4kk ja valmista viiniä kypsytetty Slavonian tammessa 4 vuotta, jonka jälkeen pullossa 12kk. Rypäleet tulevat Monte Olmin terassitarhalta.

Barolo Aleste Luciano Sandrone 2013

Nebbiolo

Barolo DOCG

Aleste jatkaa siitä mihin Cannubi jäi… Viinissä on selkeä tuoksu punaisista marjoista, joihin sekoittuu tyylikäs aavistus vaniljaa, sekä raikasta eukalyptusta. Viini on puhdas, intensiivinen ja konsentroitunut. Hedelmä, tanniinit, hapot sekä viinit pituus lupaavat viinille pitkää ikää. Optimaalinen juomaikä on vasta tulossa, mutta viinin harmoninen tasapaino tekee siitä nautittavan jo nyt. Viiniä on kypsytetty ranskalaisissa 500 litran tammitynnyreissä ja vielä pullossa 18 kk. Tuottajan mukaan viinin paras nauttimisikä on vuosina 2028-2048. Wine Spectator – 94 p


Väkevät- ja jälkiruokaviinit

Tokaj Late Harvest Classic Cuvee 2008

Tokaj, Unkari

Sokeria: 102g/l

Kauniin kullankeltainen väri, hieman oranssiin vivahtava. Tuoksu voimakas ja hedelmäinen, kuivattua omenaa, päärynää ja trooppista hedelmää sekä kvitteniä. Maussa yhdistyy raikas makeus ja tyylikäs hapokkuus, tehden tästä viinistä ryhdikkään, monipuolisen ja nautittavan viinin monelle ruoalle sopivaksi. Makeaa aprikoosia ja sitrusmaisia piirteitä pitkässä sekä täyteläisessä jälkimaussa. Jäännössokeria 102 g/l.

Ruokasuositus: Juustojen ja jälkiruokien ehdoton kruunaaja.

Blandy's 5 year old rich reserva madeira

Madeira

Portugali

Sokeria: 120g/l

Blandy’s 5 year old rich on moderni madeira. Se on ainutlaatuinen sekoitus Bual- ja Malmsey -lajikkeita, jossa Malmseyn klassinen makea täyteläisyys ja Bualille tyypilliset kuivattujen hedelmien aromit kohtaavat kauniisti. Kaunis, pähkinänruskea väri. Tuoksussa kuivattuja hedelmiä, toffeeta ja hennosti tammea sekä mausteita. Maku on täyteläisen pehmeä ja tasapainoinen, hapokas, kevyen hunainen ja mausteinen. Malmseyn rikasta makeutta raikastaa Bualin napakka ryhdikkyys. Erinomainen seuralainen makeille ja mausteisille leivonnaisille tai vaikkapa uuniomenalle.

Sandeman Old Invalid Porto

Sandeman, Portugali

Sokeria: 100 g/l

Sandeman Old Invalid Port on Ruby-tyyppinen ja väriltään tumman punaista. Sen tuoksu on makean hedelmäistä ja siinä erottuvat luumujen ja mansikoiden aromit. Maku on runsas, pyöreä ja pehmeän hedelmäinen ja tuoksunsa tyylikkäästi lunastava.

Ruokasuositus: Hapokkaat marjat, juustot.

Bristol Cream

Palomino, Pedro Ximenex

John Harvey’s, Andalusia, Espanja

Sokeria: 140 g/l

Pitkä, rusinainen jälkimaku

Ruokasuositus: Jälkiruoat sekä seurusteluun.

Beerenauslese Exquisit

Chardonnay

Weingut Hans Nittnaus, Burgenland, Itävalta

Sokeria: 200 g/l

Väriltään kirkkaan oljenkeltainen. Trooppiset hedelmät ja puhdas persikka, muodostavat viinin miellyttävän, elegantin aromikokonaisuuden. Maultaan leveän makea jota miellyttävä hapokkuus tasapainottaa, keskitäyteläinen ja runsaan hedelmäinen. Jälkimaku harmoninen ja pitkähkö, hedelmäisyys jatkuu intensiivisenä.

Ruokasuositus: Marja- ja hedelmäjälkiruoat, maistuu myös jäätelön kanssa.