Viinit
Kuohuviinit
Prosecco Zonin Cuvee
Casa Vinicola Zonin DOC Prosecco, Italia
Sokeria: 11 g/l
Erittäin kuiva, hapokas, päärynäinen, sitruksinen, kevyen mineraalinen ja yrttinen. Hento tuoksu on kukkainen ja yllättävän mausteinen. Siitä voi erottaa myös muun muassa omenan ja päärynän aromeja. Kuiva maku on keskitäyteläinen ja seuraa aromeiltaan mausteista tuoksua. Suutuntuma on kuplista huolimatta varsin pehmeä. Viinissä on sitrushedelmiä muistuttavaa hedelmähapokkuutta ja tämä yhdessä kuplien kanssa tekee kokonaisuudesta pirteän. Jälkivaikutelma on nuorekas ja eloisa.
Mumm Cordon Rouge Brut
Pinot noir 45%, Chardonnay 25%, Pinot Meunier 30%
GH Mumm & Cie S.A, Ranska
Sokeria: 10 g/l
Mumm Cordon Rogue on vuosikerraton shampanja, joka on sekoitus 77 eri viinistä. Tuoksussa on havaittavissa sitruksen sävyttämää hedelmäisyyttä. Maussa on täyteläisyyttä ja tasapainoisuutta sekä pitkä jälkimaku.
Ruokasuositus: Kala- ja äyriäisruuat sekä linturuoat.
Moët & Chandon Brut Imerial
Pinot Noir 50%, Chardonnay 10%, Pinot Meunier 40%
Moët & Chandon, AC Champagne, Ranska
Sokeria: 10 g/l
Runsas hedelmäinen tuoksu ja maku. Tyylikäs sekä harmoninen sitrushedelmän jälkimaku.
Dom Pérignon 2008
Pinot Noir 50%, Chardonnay 50%
Moët & Chandon, AC Champagne, Ranska
Sokeria: 7 g/l
Tuoksu hunajainen ja hedelmäinen. Maku tasainen ja täyteläinen. Pitkä ja miellyttävä jälkimaku.
Ruokasuositus: Suuriin juhliin tai ihan kahden kesken nautittavaksi läpi aterian.
Valkoviinit
Moselland Riesling Kabinett
Riesling
Moselland eG, Saksa
Saksan Moselin laakson alueelta tullut viini on väriltään vaalean oljenkeltainen ja tuoksultaan ja maultaan pirteän hedelmäinen. Puolimakea ja hapokas viini, josta on löydettävissä hunajamelonia, sitrusta, aprikoosia ja vihreää omenaa.
Ruokasuositus: Kasvisruoalle ja seurusteluun.
Brancott Estate Organic Sauvignon Blanc
Sauvignon Blanc
Brancott Estate, Marlborough, Uusi-Seelanti
Brancott Estate on kansainvälisesti tunnettu Sauvignon Blanc viineistään, joista viinitalo on kerännyt tunnustusta ja palkintoja ensimmäisestä vuosikerrasta alkaen. Väriltään vihertävän oljenkeltainen ja tuoksultaan trooppisen hedelmäinen, jossa passionhedelmää sekä raparperia. Maultaan kuiva, hapokas ja mineraalinen. Maku myöntäilee tuoksun runsaita aromeja.
Ruokasuositus: Hieno makunautinto yhdistettynä kala- ja äyriäisruokiin sekä salaatteihin.
Gisselbrecht Gewürztraminer Tradition
Gewürztraminer
Gisselbrecht, Ranska
Puolikuiva, keskihapokas, litsiluumuinen, kypsän aprikoosinen, kevyen hunajainen, mausteinen, kukkainen.
Ruokasuositus: Mausteisten ruokien seuraksi tai rasvaiselle kalalle, kanalle ja esimerkiksi sipulipiiraalle.
Santa Margherita Pinot Grigio Valdadige
Pinot Grigio
Santa Margherita Fossalta di Portogruaro, Veneto, Italia
Valle dell’Adigen rinteiltä tulleita rypäleitä on käytetty erikseen 10-15 vuorokauden ajan matalassa lämpötilassa (18C), valikoidun hiivakannan avulla. Viiniä kypsytetään terästankeissa ennen lopullista pullotusta. Kirkas oljenkeltainen väri. Tuoksussa vihreää omenaa, tuoretta hedelmää, sitrusta ja hunajamelonia. Suussa viini on täyteläisen raikas, hapokas ja omenaisen hedelmäinen.
Ruokasuositus: Loistava yhdistelmä äyriäissalaateille, pastalle, grillatulle kalalle ja vaalealle lihalle.
Zonin Lugana
Trebbiano
Italia
Puhdaspiirteisen hedelmäisestä tuoksusta voi aistia päärynää, vihreää omenaa sekä vaaleaa persikkaa ja kukkaisuuttakin. Kuiva, keskitäyteläinen maku seuraa aromeiltaan läheisesti tuoksua. Siinä on lisäksi hennon suolaisia vivahteita, jotka yhdessä limettisen hapokkuuden kanssa nostattavat veden kielelle ja kannattelevat viinin raikkaan hedelmäiseen ja tasaiseen jälkivaikutelmaan. Viini sopii hyvin selkäpiirteisten kala- ja äyriäisruokien esimerkiksi salaattien tai pastojen kanssa nautittavaksi.
Gisselbrecht Riesling Grand Cru Muenchberg
Riesling
Gisselbrecht, Ranska
Vaalean oljenkeltainen väri. Hillitty kukkainen tuoksu, jossa mehiläisvahaa, persikoiden kiviä. limettiä ja greippiä. Kuiva, hapokas, mineraalinen, jossa sitrusta ja yrttejä.
Ruokasuositus: Kala- ja äyriäisruoat sekä vaaleat lihat ja mausteiset kasvisruoat.
Ca'Bolani Pinot Grigio
Pinot Grigio
Ca'Bolani, Italia
Kirkkaan oljenkeltainen viini, jonka tuoksussa kypsää hedelmää, omenaa, sitruunaa, akaasiapuuta ja yrttejä. Maultaan kuiva, raikas ja mineraalinen, jossa vihreää omenaa ja yrttisyyttä.
Ruokasuositus: Aperatiiviksi sekä kala- ja kasvisruokien kanssa.
Gisselbrecht Pinot Gris Tradition
Pinot Gris
Gisselbrecht, Ranska
Vaalea kullankeltainen väri. Tuoksu hedelmäinen ja makean mausteinen. Puolikuiva ja hapokas. Maussa aprikoosia, hunajaa sekä mausteita. Suutuntuma jopa hieman öljymäinen.
Ruokasuositus: Soveltuu hyvin esimerkiksi vaalealle lihalle sekä kala- ja kasvisruoille. Myös mausteisille ruoille ja aperatiiviksi.
Osado White Malbec 2018
Malbec
Bodegas Callia, Argentiina
Tuoksussa trooppista hedelmää, mansikkaa, valkoista kukkaa, herukkaa. Raikas ja miellyttävän hapokas rakenne, jossa täyteläinen hedelmäisyys. Malbec tuo valkoviiniin voimakkaan ryhdin ja sen jälkimaku on pitkähkö, raikas ja puhdas.
Ruokasuositus: Monikäyttöinen ruokaviini, joka sopii hyvin esimerkiksi grillatun kalan tai parsan seuraksi. Sopii myös aperatiiviksi sellaisenaan.
Pete's Pure Fiano 2019
Fiano 100%
Australia
Kirkas, kullankeltainen väri. Tuoksu trooppisen runsas ja täyteläinen, hedelmäisyys ja yrttisyys taustalla. Maultaan puhtaan raikkaan hedelmäinen, hivenen mineraalisuutta, sitrusta ja yrttisyyttä, jälkimaku miellyttävän samenttinen ja pitkä.
Ruokasuositus: Leikkeleet, salaatit, äyriäiset ja grillattu kala.
Moselland Riesling Trocken
Riesling
Moselland eG, Saksa
Moselin alueen tyypillisin rypäle on Riesling, josta valmistetaan kuivia, puolikuivia sekä eriasteisia makeampia viinejä. Moselland Riesling Trocken on kuiva ja melko runsas viini, joka soveltuu paitsi seurustelujuomaksi, myös pastaruokien, vaalean kalan ja kanaruokien kumppaniksi. Selkeä kokonaisuus nostaa jälkimaussa veden kielelle. Hyvä aperitiivi!
Punaviinit
Pete's Pure Shiraz
Shiraz 100%
Australia
Väriltään tummanpunainen, hieman läpikuultava. Tuoksu voimakas ja tuore, mustaherukkaa, vaniljaa, suklaata, mulperinlehteä ja yrttisyyttä. Maku voimakas ja hedelmäinen, mukana vaniljaa, luumua, mustaherukkaa ja mausteisia aromeja, taustalla hienoista savuisuutta.
Ruokasuositus: Rasvaiset grillilihat ja pataruoat.
Pinot Cuvée Gastronomie
Pinot Noir 100%
Jean Perrier & Flls, Savoie, Ranska
Rypäleet poimitaan yksitellen käsin ja viedään tilalle pienissä astioissa lajittelua varten. Käyminen kestää noin kolme viikkoa ja malolaktinen käyminen on sallittu. Läpikuultava, heleän rubiinin värinen. Tuoksu raikas, tuore ja hedelmäinen, mansikkaa, kirsikkaa ja metsämarjaa. Maku miellyttävän tasapainoinen ja mausteisen tanniininen, mukana mustaherukkaa ja kypsää punaista metsämarjaa. Jälkimaku pitkä ja tasapainoinen.
Ruokasuositus: Parhaimmillaan esimerkiksi linnuille ja tyylikkäille punertaville lihoille.
1865 Selected Vineyards Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon
Maipo Valley, Chile
Väriltään tumman rubiininpunainen. Tuoksu: intensiivinen, kypsiä punaisia hedelmiä, kuten kirsikkaa ja luumua, mustikkaa, suklaata, mokkaa. Maku: erittäin täyteläinen, tanniininen, karhunvatukkainen, kirsikkainen, mustaoliivinen, tamminen, hennon taatelinen. Viini sopii erityisen hyvin punaisen lihan kanssa sekä hirven, poron ja pienriistan seuraksi, unohtamatta pitkään kypsytettyjä juustoja.
Graffigna Centenario Malbec
Malbec
Bodegas Y Viñedos Santiago Graffigna, Argentiina
Graffigna-viinitalon Centenario-sarjan viinit edustavat laadukkaampaa sarjaa, jossa rypäleet on tarkemmin valikoituja ja tulevat parhailta tarhoilta. Runsaan hedelmäinen, hyvin kehittyneet aromit ja hapokkuus. Pehmeä ja hyvin konsentroitunut viini. Pehmeät tanniinit, hiven vaniljaa ja kahvia, väriltään kauniin tummanpunainen.
Ruokasuositus: Graffignan tummien marjojen aromit sekä pehmeät tanniinit sopivat hyvin grillatulle lihalle ja pataruokiin, erityisesti pippurisiin ja sipulilla maustettuihin ruokiin.
Zonin Valpolicella Ripasso Superiore
70% Corvina, 20% Rondinella, Molinara 10%
Casa Vinicola Zonin, Italia
Syvän rubiininpunainen väri. Tuoksussa ja maussa tummaa marjaisuutta, kirsikkaa sekä suklaata. Täyteläinen, keskitanniininen ja hapokas viini.
Ruokasuositus: Liharuoat.
Rucahue Syrah Reserva
Syrah
Vina Rucahue, Maule Valley, Chile
Samettisen syvän sinipunainen. Tuoksu keskitäyteläinen ja mausteinen, tervaa ja kirsikkaa. Maku pehmeän kiinteä ja tasapainoinen, mukana runsaasti hedelmää ja mausteita. Hyvä ryhdikäs jälkimaku saattaa viiniä.
Ruokasuositus: Aromikkaat ja mausteiset liharuoat.
Clearly Organic Tempranillo Luomuviini
Tempranillo
Espanja
Rubiininpunainen väri. Tuoksussa punaisia marjoja ja karhunvatukkaa. Maku: keskitäyteläinen, miellyttävä ja moniuloitteinen, aromaattinen ja pitkä jälkimaku. Clearly Organic Tempranillo sopii erinomaisesti nautittavaksi punaisen lihan, riistaruokien ja voimakkaiden juustojen kera. Parhaimmillaan viini on nautittuna hieman viilennettynä, noin 14-16 asteisena. Sopii vegaaneille.
Château Cambon La Pelouse 2014
Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot
Bordeaux, Ranska
Täyteläinen, keskitanniininen, tamminen, tumman kirsikkainen, mausteinen.
Ruokasuositus: Vivahteikas ja kehittynyt viini punaisen lihan, riistan ja juustojen kanssa nautittavaksi.
Amarone Della Valpolicella
Corvina, Corvinone, Rondinella
Tedeschi, Veneto, Italia
Väri tiiviin runsaanpunainen, tuoksu hieman kehittynyt, tiiviin aromaattinen ja intensiivinen. Vaniljaa, makeita hedelmiä. Maku täyteläisen voimakas, jopa huumaava. Runsaasta alkoholipitoisuudestaan huolimatta viini on silti pehmeä. Tuoksun aromit toistuvat jälkimaussa. Rypäleitä on rusinoitu 4 kuukautta ja valmista viiniä on kypsytetty slavonilaisissa tammitynnyreissä 2 vuoden ajan.
Ruokasuositus: Juustot, riista ja tumma liha.
Roda Reserva Tinto
Tempranillo 89%, Garnacha 8%, Graciano 3%
Roda Bodegas, Rioja, Espanja
Väri tumma, sinertävän punainen. Tuoksu voimakas, moniulotteinen ja rehevä. Maku roteva ja runsas, tammisuus miellyttävää ja pilkkoo sopivasti viinin tanniineja. Miellyttävä ja runsas kokonaisuus. Viiniä on kypsytetty ranskalaisessa tammessa 16 kuukautta (tynnyreistä puolet oli uusia ja puolet kerran käytettyjä) ja sen jälkeen pullossa 22kk ennen myyntiinlaskemista. Viini on kirkastettu munanvalkuaisilla.
Tabali Vetas Blancas Reserva Especial Syrah
Syrah 100%
Limari Valley, Chile
Täyteläinen ja tummansävyitteinen viini, joka sopii erinomaisesti punaisen lihan, erityisesti riistan seuraan. Runsaat, mutta pehmeät tanniinit antavat makuun ryhtiä ja kokonaisuus jättää moniuloitteisen, yrttisen jälkivaikutelman. Viinin rypäleet on käsin poimittuja ja viiniä on kypsytetty 12kk ranskalaisessa tammitynnyrissä ennen pullotusta.
Tabali Pedregoso Gran Reserva Carmenère
Carmenère
Viña Tabali S.A, Ovalle, Chile
Täyteläinen ja kuiva viini, jossa tasapainoiset tanniinit sekä hapokkuus. Tummia hedelmiä, suklaata sekä metsän vivahteita.
Ruokasuositus: Liharuoille ja pastalle.
Cotes Du Rhone La Seminaire Luomuviini
Grenache 75%, Syrah 25%
Ranska
Tuoksussa vadelmaa, karhunvatukkaa, kirsikkaa, kukkaisuutta. Maussa runsas hedelmäisyys ja sopiva hapokkuus ovat erinomaisessa tasapainossa. Käsipoiminnan ja käymisen sekä malolaktisen käymisen jälkeen viinin annetaan kypsyä lämpökontrolloiduissa sementtitankeissa 8-12 kuukauden ajan ennen pullotusta. Viini on luomusertifioitu.
Heartland Dolcetto& Lagrein
Dolcetto 50%, Lagrein 50%
Heartland Wines, Limestone Coast & Langhorne Creek, Australia
Syvä, opaalinpunainen, lähes läpinäkymätön. Tuoksu moniulotteinen, täyteläinen ja nahkainen, paljon kypsää marjaa, salmiakkia ja lakritsaa. Maku lähes täyteläisen lihaisa, intensiiviset, hyvinrakentuneet, mutta lempeät tanniinit lupaavat ja miellyttävä happoisuus antavat kuvan tasapainoisesta ja mielenkiintoisesta viinistä. Hyvin rakentunut, tyylikäs ja pitkä jälkimaku. Lagreinia on kypsytetty 11 kuukautta uusissa tammitynnyreissä, joista 70% oli ranskalaisia ja 30% amerikkalaisia. Dolcetto kypsytettiin pelkästään terästynnyreissä.
Ruokasuositus: Vaalea liha sekä riista.
Wyndham Estate Bin 555 Shiraz
Shiraz
Orlando Wyndham, South Eastern, Australia
Täyteläinen, keskitanniininen, herukkahilloinen, kirsikkainen, luumuinen, tummasuklainen, hennon lakritsinen.
Ruokasuositus: Tummat liharuoat, lammas sekä riista.
Amarone Capitel Monte Olmi DOCG Riserva 2013
Corvina 30%, Corvinone 30%, Rondinella 30%, Oseleta, Negrara, Croatina 10%
Tedeschi, Italia
Väri tiiviin tummanpunainen, tuoksussa nahkaa, tervaa, kypsyvää veriappelsiinia, tupakkaa ja salmiakkia. Maku kuiva, mutta makean oloinen, melko hapokas ja bitterinen, erittäin täyteläinen, erittäin pitkään suussa viipyvä jälkimaku. Rypäleitä on rusinoitu 4kk ja valmista viiniä kypsytetty Slavonian tammessa 4 vuotta, jonka jälkeen pullossa 12kk. Rypäleet tulevat Monte Olmin terassitarhalta.
Barolo Bosio 2016
Nebbiolo
Verduno, Italia
Verdunon alueelta, vanhoista köynnöksistä tulevat nebbiolo-rypäleet ensin kylmämaseroidaan kuorikontaktissa 15 vuorokauden ajan, jonka jälkeen viiniä on käytetty terästankeissa alhaisessa lämpötilassa ja vielä kypsytetty 36 kuukauden ajan tammitynnyrissä ennen pullotusta. Syvä, karmiininpunainen väri. Monimuotoinen ja voimakas, suuri ja täyteläinen sekä raikas ja kirpeä. Aromikas viini, jossa ruusua, paahteisuutta, mustikoita ja tervaa. Kypsää hedelmää ja pureskeltavat tanniinit. Loistava viini yhdistettäväksi riistalle, pataruoille ja juustoille.
Zonin Velluto Appassimento
Corvina, Corvinone & Rondinella
Veneto IGT, Italia
Syvä rubiininpunainen väri. Tuoksussa ja maussa kypsää kirsikkaa ja makeita eksoottisia mausteita. Täyteläinen, hennon makea ja roteva viini, jolla pitkä ja samenttinen jälkimaku. Ruokasuositus: sopii erinomaisesti pastaruokien sekä grillatun ja pitkään haudutetun lihan seuraksi tai nautittavaksi sellaisenaan.
Zonin Amarone Della Valpolicella
Corvina, Rondinella, Molinara
Casa Vinicola Zonin, Italia
Granaatin punainen väri rubiininpunaisilla vivahteilla. Moniuloitteinen tuoksu, jossa villimarjoja ja rusinaa. Erittäin täyteläinen, runsas ja samenttinen maku, jossa kuivattujen rypäleiden aromia. Tarkan käymisprosessin jälkeen viiniä on kypsytetty Slavonin tammitynnyreissä kahden vuoden ajan ja tämän jälkeen vielä pulloissa kuusi kuukautta.
Ruokasuositus: Hienostuneille liharuoille sekä sellaisenaan nautittavaksi ruoan päätteeksi.
Barolo Aleste Luciano Sandrone 2013
Nebbiolo
Barolo DOCG
Aleste jatkaa siitä mihin Cannubi jäi… Viinissä on selkeä tuoksu punaisista marjoista, joihin sekoittuu tyylikäs aavistus vaniljaa, sekä raikasta eukalyptusta. Viini on puhdas, intensiivinen ja konsentroitunut. Hedelmä, tanniinit, hapot sekä viinit pituus lupaavat viinille pitkää ikää. Optimaalinen juomaikä on vasta tulossa, mutta viinin harmoninen tasapaino tekee siitä nautittavan jo nyt. Viiniä on kypsytetty ranskalaisissa 500 litran tammitynnyreissä ja vielä pullossa 18 kk. Tuottajan mukaan viinin paras nauttimisikä on vuosina 2028-2048. Wine Spectator – 94 p
Väkevät- ja jälkiruokaviinit
Blandy's 5 year old rich reserva madeira
Madeira
Portugali
Sokeria: 120g/l
Blandy’s 5 year old rich on moderni madeira. Se on ainutlaatuinen sekoitus Bual- ja Malmsey -lajikkeita, jossa Malmseyn klassinen makea täyteläisyys ja Bualille tyypilliset kuivattujen hedelmien aromit kohtaavat kauniisti. Kaunis, pähkinänruskea väri. Tuoksussa kuivattuja hedelmiä, toffeeta ja hennosti tammea sekä mausteita. Maku on täyteläisen pehmeä ja tasapainoinen, hapokas, kevyen hunainen ja mausteinen. Malmseyn rikasta makeutta raikastaa Bualin napakka ryhdikkyys. Erinomainen seuralainen makeille ja mausteisille leivonnaisille tai vaikkapa uuniomenalle.
Sandeman Old Invalid Porto
Sandeman, Portugali
Sokeria: 100 g/l
Sandeman Old Invalid Port on Ruby-tyyppinen ja väriltään tumman punaista. Sen tuoksu on makean hedelmäistä ja siinä erottuvat luumujen ja mansikoiden aromit. Maku on runsas, pyöreä ja pehmeän hedelmäinen ja tuoksunsa tyylikkäästi lunastava.
Ruokasuositus: Hapokkaat marjat, juustot.
Bristol Cream
Palomino, Pedro Ximenex
John Harvey’s, Andalusia, Espanja
Sokeria: 140 g/l
Pitkä, rusinainen jälkimaku
Ruokasuositus: Jälkiruoat sekä seurusteluun.
Beerenauslese Exquisit
Chardonnay
Weingut Hans Nittnaus, Burgenland, Itävalta
Sokeria: 200 g/l
Väriltään kirkkaan oljenkeltainen. Trooppiset hedelmät ja puhdas persikka, muodostavat viinin miellyttävän, elegantin aromikokonaisuuden. Maultaan leveän makea jota miellyttävä hapokkuus tasapainottaa, keskitäyteläinen ja runsaan hedelmäinen. Jälkimaku harmoninen ja pitkähkö, hedelmäisyys jatkuu intensiivisenä.
Ruokasuositus: Marja- ja hedelmäjälkiruoat, maistuu myös jäätelön kanssa.
Tokaj Late Harvest Classic Cuvee 2008
Tokaj, Unkari
Sokeria: 102g/l
Kauniin kullankeltainen väri, hieman oranssiin vivahtava. Tuoksu voimakas ja hedelmäinen, kuivattua omenaa, päärynää ja trooppista hedelmää sekä kvitteniä. Maussa yhdistyy raikas makeus ja tyylikäs hapokkuus, tehden tästä viinistä ryhdikkään, monipuolisen ja nautittavan viinin monelle ruoalle sopivaksi. Makeaa aprikoosia ja sitrusmaisia piirteitä pitkässä sekä täyteläisessä jälkimaussa. Jäännössokeria 102 g/l.
Ruokasuositus: Juustojen ja jälkiruokien ehdoton kruunaaja.