Viinit

Viinit

Kuohuviinit

Prosecco Zonin Cuvee

Casa Vinicola Zonin DOC Prosecco, Italia

Sokeria: 11 g/l

Erittäin kuiva, hapokas, päärynäinen, sitruksinen, kevyen mineraalinen ja yrttinen. Hento tuoksu on kukkainen ja yllättävän mausteinen. Siitä voi erottaa myös muun muassa omenan ja päärynän aromeja. Kuiva maku on keskitäyteläinen ja seuraa aromeiltaan mausteista tuoksua. Suutuntuma on kuplista huolimatta varsin pehmeä. Viinissä on sitrushedelmiä muistuttavaa hedelmähapokkuutta ja tämä yhdessä kuplien kanssa tekee kokonaisuudesta pirteän. Jälkivaikutelma on nuorekas ja eloisa.

Mumm Cordon Rouge Brut

Pinot noir 45%, Chardonnay 25%, Pinot Meunier 30%

GH Mumm & Cie S.A, Ranska

Sokeria: 10 g/l

Mumm Cordon Rogue on vuosikerraton shampanja, joka on sekoitus 77 eri viinistä. Tuoksussa on havaittavissa sitruksen sävyttämää hedelmäisyyttä. Maussa on täyteläisyyttä ja tasapainoisuutta sekä pitkä jälkimaku.

Ruokasuositus: Kala- ja äyriäisruuat sekä linturuoat.

Moët & Chandon Brut Imerial

Pinot Noir 50%, Chardonnay 10%, Pinot Meunier 40%

Moët & Chandon, AC Champagne, Ranska

Sokeria: 10 g/l

Runsas hedelmäinen tuoksu ja maku. Tyylikäs sekä harmoninen sitrushedelmän jälkimaku.

Dom Pérignon 2008

Pinot Noir 50%, Chardonnay 50%

Moët & Chandon, AC Champagne, Ranska

Sokeria: 7 g/l

Tuoksu hunajainen ja hedelmäinen. Maku tasainen ja täyteläinen. Pitkä ja miellyttävä jälkimaku.

Ruokasuositus: Suuriin juhliin tai ihan kahden kesken nautittavaksi läpi aterian.


Valkoviinit

Graffigna Centenario Pinot Grigio

Pinot Grigio

Bodegas Y Viñedos Santiago Graffigna, Argentiina

Vaalean oljenkeltainen väri. Tuoksu sekä maku runsaan hedelmäinen sekä aromaattinen, jossa sitruunaa sekä aprikoosia. Kuiva ja hyvä hapokkuus.

Ruokasuositus: Aperatiiviksi tai voimakkaiden kala- ja äyriäisruokien sekä salaattien seuraksi.

Moselland Riesling Kabinett

Riesling

Moselland eG, Saksa

Saksan Moselin laakson alueelta tullut viini on väriltään vaalean oljenkeltainen ja tuoksultaan ja maultaan pirteän hedelmäinen. Puolimakea ja hapokas viini, josta on löydettävissä hunajamelonia, sitrusta, aprikoosia ja vihreää omenaa.

Ruokasuositus: Kasvisruoalle ja seurusteluun.

Brancott Estate Organic Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc

Brancott Estate, Marlborough, Uusi-Seelanti

Brancott Estate on kansainvälisesti tunnettu Sauvignon Blanc viineistään, joista viinitalo on kerännyt tunnustusta ja palkintoja ensimmäisestä vuosikerrasta alkaen. Väriltään vihertävän oljenkeltainen ja tuoksultaan trooppisen hedelmäinen, jossa passionhedelmää sekä raparperia. Maultaan kuiva, hapokas ja mineraalinen. Maku myöntäilee tuoksun runsaita aromeja.

Ruokasuositus: Hieno makunautinto yhdistettynä kala- ja äyriäisruokiin sekä salaatteihin.

Gisselbrecht Gewürztraminer Tradition

Gewürztraminer

Gisselbrecht, Ranska

Puolikuiva, keskihapokas, litsiluumuinen, kypsän aprikoosinen, kevyen hunajainen, mausteinen, kukkainen.

Ruokasuositus: Mausteisten ruokien seuraksi tai rasvaiselle kalalle, kanalle ja esimerkiksi sipulipiiraalle.

Santa Margherita Pinot Grigio Valdadige

Pinot Grigio

Santa Margherita Fossalta di Portogruaro, Veneto, Italia

Valle dell’Adigen rinteiltä tulleita rypäleitä on käytetty erikseen 10-15 vuorokauden ajan matalassa lämpötilassa (18C), valikoidun hiivakannan avulla. Viiniä kypsytetään terästankeissa ennen lopullista pullotusta. Kirkas oljenkeltainen väri. Tuoksussa vihreää omenaa, tuoretta hedelmää, sitrusta ja hunajamelonia. Suussa viini on täyteläisen raikas, hapokas ja omenaisen hedelmäinen.

Ruokasuositus: Loistava yhdistelmä äyriäissalaateille, pastalle, grillatulle kalalle ja vaalealle lihalle.

Gisselbrecht Riesling Grand Cru Muenchberg

Riesling

Gisselbrecht, Ranska

Vaalean oljenkeltainen väri. Hillitty kukkainen tuoksu, jossa mehiläisvahaa, persikoiden kiviä. limettiä ja greippiä. Kuiva, hapokas, mineraalinen, jossa sitrusta ja yrttejä.

Ruokasuositus: Kala- ja äyriäisruoat sekä vaaleat lihat ja mausteiset kasvisruoat.

Ca'Bolani Pinot Grigio

Pinot Grigio

Ca'Bolani, Italia

Kirkkaan oljenkeltainen viini, jonka tuoksussa kypsää hedelmää, omenaa, sitruunaa, akaasiapuuta ja yrttejä. Maultaan kuiva, raikas ja mineraalinen, jossa vihreää omenaa ja yrttisyyttä.

Ruokasuositus: Aperatiiviksi sekä kala- ja kasvisruokien kanssa.

Gisselbrecht Pinot Gris Tradition

Pinot Gris

Gisselbrecht, Ranska

Vaalea kullankeltainen väri. Tuoksu hedelmäinen ja makean mausteinen. Puolikuiva ja hapokas. Maussa aprikoosia, hunajaa sekä mausteita. Suutuntuma jopa hieman öljymäinen.

Ruokasuositus: Soveltuu hyvin esimerkiksi vaalealle lihalle sekä kala- ja kasvisruoille. Myös mausteisille ruoille ja aperatiiviksi.

Osado White Malbec 2018

Malbec

Bodegas Callia, Argentiina

Tuoksussa trooppista hedelmää, mansikkaa, valkoista kukkaa, herukkaa. Raikas ja miellyttävän hapokas rakenne, jossa täyteläinen hedelmäisyys. Malbec tuo valkoviiniin voimakkaan ryhdin ja sen jälkimaku on pitkähkö, raikas ja puhdas.

Ruokasuositus: Monikäyttöinen ruokaviini, joka sopii hyvin esimerkiksi grillatun kalan tai parsan seuraksi. Sopii myös aperatiiviksi sellaisenaan.

Pete's Pure Fiano 2019

Fiano 100%

Australia

Kirkas, kullankeltainen väri. Tuoksu trooppisen runsas ja täyteläinen, hedelmäisyys ja yrttisyys taustalla. Maultaan puhtaan raikkaan hedelmäinen, hivenen mineraalisuutta, sitrusta ja yrttisyyttä, jälkimaku miellyttävän samenttinen ja pitkä.

Ruokasuositus: Leikkeleet, salaatit, äyriäiset ja grillattu kala.

Moselland Riesling Trocken

Riesling 100%

MosellandEG, Saksa

Moselin alueen tyypillisin rypäle on riesling, josta valmistetaan kuivia, puolikuivia ja eriasteisia makeampia viinejä. Moselland Riesling Trocken on kuiva ja melko runsas viini, joka soveltuu paitsi seurustelujuomaksi, myös pastaruokien, vaalean kalan ja kanaruokien kumppaniksi. Selkeä kokonaisuus nostaa jälkimaussa veden kielelle. Hyvä aperatiivi!


Punaviinit

Pete's Pure Shiraz

Shiraz 100%

Australia

Väriltään tummanpunainen, hieman läpikuultava. Tuoksu voimakas ja tuore, mustaherukkaa, vaniljaa, suklaata, mulperinlehteä ja yrttisyyttä. Maku voimakas ja hedelmäinen, mukana vaniljaa, luumua, mustaherukkaa ja mausteisia aromeja, taustalla hienoista savuisuutta.

Ruokasuositus: Rasvaiset grillilihat ja pataruoat.

Pinot Cuvée Gastronomie

Pinot Noir 100%

Jean Perrier & Flls, Savoie, Ranska

Rypäleet poimitaan yksitellen käsin ja viedään tilalle pienissä astioissa lajittelua varten. Käyminen kestää noin kolme viikkoa ja malolaktinen käyminen on sallittu. Läpikuultava, heleän rubiinin värinen. Tuoksu raikas, tuore ja hedelmäinen, mansikkaa, kirsikkaa ja metsämarjaa. Maku miellyttävän tasapainoinen ja mausteisen tanniininen, mukana mustaherukkaa ja kypsää punaista metsämarjaa. Jälkimaku pitkä ja tasapainoinen. 

Ruokasuositus: Parhaimmillaan esimerkiksi linnuille ja tyylikkäille punertaville lihoille.

Callia Alta Shiraz-Malbec

Shiraz 70% ja Malbec 30%

Argentiina

Intensiivinen , purppuranpunainen väri. Tuoksu tyypillinen, Malbecin syvän kypsiä marjoja ja Shirazin pippurista mausteisuutta. Maku tasapainoinen, pehmeä ja täyteläinen, jälkimaku pitkä ja hienostunut, sekä voimakkaan aromaattinen.

Ruokasuositus: Monipuolinen pihviviini.

Graffigna Centenario Malbec

Malbec

Bodegas Y Viñedos Santiago Graffigna, Argentiina

Graffigna-viinitalon Centenario-sarjan viinit edustavat laadukkaampaa sarjaa, jossa rypäleet on tarkemmin valikoituja ja tulevat parhailta tarhoilta. Runsaan hedelmäinen, hyvin kehittyneet aromit ja hapokkuus. Pehmeä ja hyvin konsentroitunut viini. Pehmeät tanniinit, hiven vaniljaa ja kahvia, väriltään kauniin tummanpunainen.

Ruokasuositus: Graffignan tummien marjojen aromit sekä pehmeät tanniinit sopivat hyvin grillatulle lihalle ja pataruokiin, erityisesti pippurisiin ja sipulilla maustettuihin ruokiin.

Zonin Valpolicella Ripasso Superiore

70% Corvina, 20% Rondinella, Molinara 10%

Casa Vinicola Zonin, Italia

Syvän rubiininpunainen väri. Tuoksussa ja maussa tummaa marjaisuutta, kirsikkaa sekä suklaata. Täyteläinen, keskitanniininen ja hapokas viini.

Ruokasuositus: Liharuoat.

Rucahue Syrah Reserva

Syrah

Vina Rucahue, Maule Valley, Chile

Samettisen syvän sinipunainen. Tuoksu keskitäyteläinen ja mausteinen, tervaa ja kirsikkaa. Maku pehmeän kiinteä ja tasapainoinen, mukana runsaasti hedelmää ja mausteita. Hyvä ryhdikäs jälkimaku saattaa viiniä.

Ruokasuositus: Aromikkaat ja mausteiset liharuoat.

Capitel San Rocco Rosso Ripasso

Corvina 30%, Corvinone 30%, Rondinella 30%, Molinara, Rossignola, Oseletta, Negrara, Dindarella ja Sangiovese 10%

Tedeschi, Veneto/Valpolicella Doc, Italia

Viini on valmistettu ns. ripasso-menetelmällä, joka on erityinen fermentaatiomenetelmä. Valikoituja Valpolicella-viinejä sekoitetaan yhteen ja seoksen annetaan osin fermentoitua uudestaan Amaronen teossa käytetyn kuorimassan kanssa. Viini kypsyy 2 vuoden ajan Slavonian tammitynnyreissä ennen pullottamista. Tuoksu täyteläinen, hieman kehittynyt ja mausteinen, kirsikkaa, vadelmaa ja mustaherukkaa. Maku suuntäyteinen, täyteläinen, kypsähkö jossa hapot ja tammen aromit ovat pehmenneet. Pitkä, tasainen jälkimaku.

Ruokasuositus: Liha- ja pastaruoat.

Château Cambon La Pelouse

Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot

Bordeaux, Ranska

Täyteläinen, keskitanniininen, tamminen, tumman kirsikkainen, mausteinen.

Ruokasuositus: Vivahteikas ja kehittynyt viini punaisen lihan, riistan ja  juustojen kanssa nautittavaksi.

Amarone Della Valpolicella

Corvina, Corvinone, Rondinella

Tedeschi, Veneto, Italia

Väri tiiviin runsaanpunainen, tuoksu hieman kehittynyt, tiiviin aromaattinen ja intensiivinen. Vaniljaa, makeita hedelmiä. Maku täyteläisen voimakas, jopa huumaava. Runsaasta alkoholipitoisuudestaan huolimatta viini on silti pehmeä. Tuoksun aromit toistuvat jälkimaussa. Rypäleitä on rusinoitu 4 kuukautta ja valmista viiniä on kypsytetty slavonilaisissa tammitynnyreissä 2 vuoden ajan.

Ruokasuositus: Juustot, riista ja tumma liha.

Roda Reserva Tinto

Tempranillo 89%, Garnacha 8%, Graciano 3%

Roda Bodegas, Rioja, Espanja

Väri tumma, sinertävän punainen. Tuoksu voimakas, moniulotteinen ja rehevä. Maku roteva ja runsas, tammisuus miellyttävää ja pilkkoo sopivasti viinin tanniineja. Miellyttävä ja runsas kokonaisuus. Viiniä on kypsytetty ranskalaisessa tammessa 16 kuukautta (tynnyreistä puolet oli uusia ja puolet kerran käytettyjä) ja sen jälkeen pullossa 22kk ennen myyntiinlaskemista. Viini on kirkastettu munanvalkuaisilla.

Tabali Vetas Blancas Reserva Especial Syrah

Syrah 100%

Limari Valley, Chile

Täyteläinen ja tummansävyitteinen viini, joka sopii erinomaisesti punaisen lihan, erityisesti riistan seuraan. Runsaat, mutta pehmeät tanniinit antavat makuun ryhtiä ja kokonaisuus jättää moniuloitteisen, yrttisen jälkivaikutelman. Viinin rypäleet on käsin poimittuja ja viiniä on kypsytetty 12kk ranskalaisessa tammitynnyrissä ennen pullotusta.

Tabali Pedregoso Gran Reserva Carmenère

Carmenère

Viña Tabali S.A, Ovalle, Chile

Täyteläinen ja kuiva viini, jossa tasapainoiset tanniinit sekä hapokkuus. Tummia hedelmiä, suklaata sekä metsän vivahteita.

Ruokasuositus: Liharuoille ja pastalle.

Cotes Du Rhone La Seminaire Luomuviini

Grenache 75%, Syrah 25%

Ranska

Tuoksussa vadelmaa, karhunvatukkaa, kirsikkaa, kukkaisuutta. Maussa runsas hedelmäisyys ja sopiva hapokkuus ovat erinomaisessa tasapainossa. Käsipoiminnan ja käymisen sekä malolaktisen käymisen jälkeen viinin annetaan kypsyä lämpökontrolloiduissa sementtitankeissa 8-12 kuukauden ajan ennen pullotusta. Viini on luomusertifioitu.

Heartland Dolcetto& Lagrein

Dolcetto 50%, Lagrein 50%

Heartland Wines, Limestone Coast & Langhorne Creek, Australia

Syvä, opaalinpunainen, lähes läpinäkymätön. Tuoksu moniulotteinen, täyteläinen ja nahkainen, paljon kypsää marjaa, salmiakkia ja lakritsaa. Maku lähes täyteläisen lihaisa, intensiiviset, hyvinrakentuneet, mutta lempeät tanniinit lupaavat ja miellyttävä happoisuus antavat kuvan tasapainoisesta ja mielenkiintoisesta viinistä. Hyvin rakentunut, tyylikäs ja pitkä jälkimaku. Lagreinia on kypsytetty 11 kuukautta uusissa tammitynnyreissä, joista 70% oli ranskalaisia ja 30% amerikkalaisia. Dolcetto kypsytettiin pelkästään terästynnyreissä.

Ruokasuositus: Vaalea liha sekä riista.

Wyndham Estate Bin 555 Shiraz

Shiraz

Orlando Wyndham, South Eastern, Australia

Täyteläinen, keskitanniininen, herukkahilloinen, kirsikkainen, luumuinen, tummasuklainen, hennon lakritsinen.

Ruokasuositus: Tummat liharuoat, lammas sekä riista.

Amarone Capitel Monte Olmi DOCG Riserva

Corvina 30%, Corvinone 30%, Rondinella 30%, Oseleta, Negrara, Croatina 10%

Tedeschi, Italia

Väri tiiviin tummanpunainen, tuoksussa nahkaa, tervaa, kypsyvää veriappelsiinia, tupakkaa ja salmiakkia. Maku kuiva, mutta makean oloinen, melko hapokas ja bitterinen, erittäin täyteläinen, erittäin pitkään suussa viipyvä jälkimaku. Rypäleitä on rusinoitu 4kk ja valmista viiniä kypsytetty Slavonian tammessa 4 vuotta, jonka jälkeen pullossa 12kk. Rypäleet tulevat Monte Olmin terassitarhalta.

Santa Helena Reserva Carmenère

Carmenère

Vinã Santa Helena, Chile

Tumman violetinpunainen väri. Tuoksu tumman herukkainen ja mausteinen. Maultaan täyteläinen ja pehmeän keskitanniininen, jossa karhunvatukkaa, herukkaa sekä kahvia ja mustapippuria.

Ruokasuositus: Monipuolinen pihviviini.

Cable Car Californian Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon

USA

Rubiininpunainen väri, ohut punainen reuna. Tuoksu tuore ja voimakas, mustaherukkaa, seetriä, hieman mausteita, makeaa syvää hedelmäisyyttä, häivähdys savua ja vaniljatankoa. Maku nuori ja tuore, raikasta hedelmäisyyttä, seetriä, herukkaa, luumua, hyvä ote, hyvät hedelmäiset tanniinit ja hyvä hapokkuus, pitkä jälkimaku.

Ruokasuositus: Monipuolinen viini monille maukkaille ruoille, kuten pihvit, paistit ja voimakkaat juustot.

Zonin Amarone Della Valpolicella

Corvina, Rondinella, Molinara

Casa Vinicola Zonin, Italia

Granaatin punainen väri rubiininpunaisilla vivahteilla. Moniuloitteinen tuoksu, jossa villimarjoja ja rusinaa. Erittäin täyteläinen, runsas ja samenttinen maku, jossa kuivattujen rypäleiden aromia. Tarkan käymisprosessin jälkeen viiniä on kypsytetty Slavonin tammitynnyreissä kahden vuoden ajan ja tämän jälkeen vielä pulloissa kuusi kuukautta.

Ruokasuositus: Hienostuneille liharuoille sekä sellaisenaan nautittavaksi ruoan päätteeksi.


Väkevät- ja jälkiruokaviinit

Sandeman Old Invalid Porto

Sandeman, Portugali

Sokeria: 100 g/l

Sandeman Old Invalid Port on Ruby-tyyppinen ja väriltään tumman punaista. Sen tuoksu on makean hedelmäistä ja siinä erottuvat luumujen ja mansikoiden aromit. Maku on runsas, pyöreä ja pehmeän hedelmäinen ja tuoksunsa tyylikkäästi lunastava.

Ruokasuositus: Hapokkaat marjat, juustot.

Bristol Cream

Palomino, Pedro Ximenex

John Harvey’s, Andalusia, Espanja

Sokeria: 140 g/l

Pitkä, rusinainen jälkimaku

Ruokasuositus: Jälkiruoat sekä seurusteluun.

Beerenauslese Exquisit

Chardonnay

Weingut Hans Nittnaus, Burgenland, Itävalta

Sokeria: 200 g/l

Väriltään kirkkaan oljenkeltainen. Trooppiset hedelmät ja puhdas persikka, muodostavat viinin miellyttävän, elegantin aromikokonaisuuden. Maultaan leveän makea jota miellyttävä hapokkuus tasapainottaa, keskitäyteläinen ja runsaan hedelmäinen. Jälkimaku harmoninen ja pitkähkö, hedelmäisyys jatkuu intensiivisenä.

Ruokasuositus: Marja- ja hedelmäjälkiruoat, maistuu myös jäätelön kanssa.

Tokaj Late Harvest Classic Cuvee 2008

Tokaj, Unkari

Sokeria: 102g/l

Kauniin kullankeltainen väri, hieman oranssiin vivahtava. Tuoksu voimakas ja hedelmäinen, kuivattua omenaa, päärynää ja trooppista hedelmää sekä kvitteniä. Maussa yhdistyy raikas makeus ja tyylikäs hapokkuus, tehden tästä viinistä ryhdikkään, monipuolisen ja nautittavan viinin monelle ruoalle sopivaksi. Makeaa aprikoosia ja sitrusmaisia piirteitä pitkässä sekä täyteläisessä jälkimaussa. Jäännössokeria 102 g/l.

Ruokasuositus: Juustojen ja jälkiruokien ehdoton kruunaaja.