Viinit

Viinit

Kuohuviinit

Undurraga Brut

Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Noir

Viña Undurraga, Chile

Sokeria: 8g/l

Pirteä ja hedelmäinen, kuiva, keskihapokas, kypsän sitruksinen, päärynäinen, kevyen persikkainen ja tasapainoinen kuohuviini.

Bosco dei Cirmiole Prosecco DOC Rose 2019

Glera, Pinot Nero

Veneto, Italia

Sokeria: 15g/l

Läpikuultavan kirkas vaaleanpunainen väri. Erittäin täyteläinen ja kestävä mousse. Herkkä, kukkainen ja hedelmäinen tuoksu, häivähdys pienistä punaisista ja tummista marjoista sekä raikkaita vihjeitä punaisesta omenasta ja persikasta. Tyylikäs, herkkä ja raikas, silti selvästi hedelmäinen. Ihanteellinen alkupalojen ja kalaruokien kanssa.

Dangin Fays Cuvee Champagne

Pinot noir 80 %, Pinot Meunier 10 % ja Chardonnay 10 %.

Sokeria: 9g/l

Väriltään vaalean kirkkaankeltainen. Tuoksu hieman kehittynyt, sitruunaisen raikas ja tuore, mausteena yrttejä ja trooppista hedelmää. Maku raikas, mineraalinen ja hieman sitruunainen, mukana yrttejä ja pyöreää kypsää hedelmää, miellyttävän täyteläinen mousse, maukas ja pitkä jälkimaku. Tässä samppanjassa hallitsee alueelle ominaiset Pinot noirin pyöreät ja täyteläiset aromit. Sopii leikkeleille, kylmille kala- ja äyriäisruuille sekä juustoille.

Mumm Cordon Rouge Brut

Pinot noir 45%, Chardonnay 25%, Pinot Meunier 30%

GH Mumm & Cie S.A, Ranska

Sokeria: 10 g/l

Mumm Cordon Rogue on vuosikerraton shampanja, joka on sekoitus 77 eri viinistä. Tuoksussa on havaittavissa sitruksen sävyttämää hedelmäisyyttä. Maussa on täyteläisyyttä ja tasapainoisuutta sekä pitkä jälkimaku.

Ruokasuositus: Kala- ja äyriäisruuat sekä linturuoat.

Dom Pérignon 2008

Pinot Noir 50%, Chardonnay 50%

Moët & Chandon, AC Champagne, Ranska

Sokeria: 7 g/l

Tuoksu hunajainen ja hedelmäinen. Maku tasainen ja täyteläinen. Pitkä ja miellyttävä jälkimaku.

Ruokasuositus: Suuriin juhliin tai ihan kahden kesken nautittavaksi läpi aterian.

Moët & Chandon Brut Imerial

Pinot Noir 50%, Chardonnay 10%, Pinot Meunier 40%

Moët & Chandon, AC Champagne, Ranska

Sokeria: 10 g/l

Runsas hedelmäinen tuoksu ja maku. Tyylikäs sekä harmoninen sitrushedelmän jälkimaku.


Valkoviinit

Côtes du Rhône Blanc "La Fleur Solitaire"

Grenache Blanc 50%, Viognier 20%, Roussanne 7.5%

Domaine Boutinot, Rhône, Ranska

Sokeria: <4g/l

Etelärhonelainen kuiva valkoviini pieneltä Domaine Boutinot’n talolta. ”La Fleur Solitaire” eli Yksinäinen kukka on samaan aikaan aromaattinen, raikas ja napakka viini rakenteeltaan. Monipuolinen ruokaviini, joka tukee myös liharuokia ja grillin makua.

Schiefer Riesling

Riesling

Nik Weis St. Urbans-Hof, Mosel, Saksa

Sokeria: 14g/l

Klassinen Moselin jokilaakson Riesling, jossa on raikas hapokkuus, huikea mineraalisuus, ja hiukan jäännössokeria tuomassa esiin herkullista hedelmäisyyttä. Erinomaisen tasapainoinen viini, joka sopii erityisesti tulisille ja mausteisille ruoille, joiden kanssa moni muu viini jäisi kakkoseksi. St. Urbans-Hof on keski-Moselissa asuvan Nik Weisin perhetalo, missä viinejä tehdään kolmannessa sukupolvessa viinien alkuperä ja käsityö edellä. Viini sopii myös vegaaneille.

Scalunera Etna Bianco

Carricante

Torre Mora, Sisilia, Italia

Sokeria: 1,7g/l

Torre Mora sijaitsee Sisiliassa Etnan tulivuoren rinteillä. Tämä Catarratto-rypäleestä tehty kuiva valkoviini tuo vulkaanisen maaperän mineraalisuutta esiin, mutta on silti miellyttävän kukkainen ja herkkä. Loistava viini kalalle ja äyriäisille.

Vouvray Sec "Les Perruches"

Chenin Blanc

Jean-Marc Gilet, Loire, Ranska

Sokeria: 5g/l

Jos Riesling kyllästyttää, kokeile seuraavaksi Loiren jokilaakson Chenin Blanc -rypäleestä tehtyä valkoviiniä! Jean-Marc Gilet’n perhetalo Vouvrayssa keskittyy kuohuviinin ja valkoviinin valmistukseen huikean hapokkaasta Chenin Blanc -rypäleestä. Tässä viinissä yhdistyy tasapainoisesti omenainen hedelmäisyys, raikas hapokkuus ja suutuntumaa laajentava lähes huomaamaton vanhan tammen käyttö. Aavistus jäännössokeria tekee tästä moniottelijan viinin ja ruoan yhdistämisen suhteen.

Sancerre Les Baronnes Blanc

Sauvignon Blanc

Henri Bourgeois, Loire, Ranska

Sokeria: 2g/l

Loiren jokilaakson tunnetuin viini on Sauvignon Blanc -rypäleestä tehty Sancerre, joka Henri Bourgeois’n perheen kasvattamana ja valmistamana on klassinen ja raikas, kuiva valkoviini, jonka sitruunainen ja mustaherukanlehtinen aromimaailma sopii erityisesti kalaruoille ja äyriäisille. Viini sopii myös vegaaneille.

Undurragat Gewurztraminer

Gewürztraminer

Chile

Sokeria: 8g/l

Puolikuiva, keskihapokas, kuiva, mausteinen, litsiluumuinen, persikkaa, ananasta, mausteinen, kukkainen. Sopii erinomaisesti mausteisten ruokien seuraksi tai rasvaiselle kalalle, kanalle ja esimerkiksi sipulipiiraalle.

Osado White Malbec 2018

Malbec

Bodegas Callia, Argentiina

Tuoksussa trooppista hedelmää, mansikkaa, valkoista kukkaa, herukkaa. Raikas ja miellyttävän hapokas rakenne, jossa täyteläinen hedelmäisyys. Malbec tuo valkoviiniin voimakkaan ryhdin ja sen jälkimaku on pitkähkö, raikas ja puhdas.

Ruokasuositus: Monikäyttöinen ruokaviini, joka sopii hyvin esimerkiksi grillatun kalan tai parsan seuraksi. Sopii myös aperatiiviksi sellaisenaan.

Hunawhir Grand Cru Riesling rosacker

Riesling

Alsace, Ranska

Sokeria: 3,3g/l

Erittäin hapokas, keskikuiva, puhdas ja intensiivinen sekä elegantti. Maussa vihreää omenaa, mineraaleja ja herukkaa. Sopii erinomaisesti äyriäisten ja vaalean kalan kaveriksi.

Gisselbrecht Riesling Grand Cru Muenchberg

Riesling

Gisselbrecht, Ranska

Vaalean oljenkeltainen väri. Hillitty kukkainen tuoksu, jossa mehiläisvahaa, persikoiden kiviä. limettiä ja greippiä. Kuiva, hapokas, mineraalinen, jossa sitrusta ja yrttejä.

Ruokasuositus: Kala- ja äyriäisruoat sekä vaaleat lihat ja mausteiset kasvisruoat.

Côtes du Rhône Rose Sourire la Seminaire 2019

Grenache 90 %, Syrah 10 %

Domaine du Seminaire, Rhône, Ranska

Rosé viini, jonka tuoksussa rapeaa sitrusta, runsaasti tuoreita hedelmiä, persikkaa ja mansikkaa. Maussa mansikan täyteläisyys jatkumona, lisäksi ruusua ja hiukan rasvaisuutta. Kauniin vaaleanpunainen ja raikas viini moneen käyttöön. Tämä viini sopii täydellisesti kalaruokien, katkarapujen, ratatouillen ja grillatun kanan seuraksi. Käsipoiminnan ja käymisen sekä malolaktisen käymisen jälkeen, viinin annetaan kypsyä lämpökontrolloiduissa sementtitankeissa 4-6 kuukauden ajan ennen pullotusta. Viini on luomusertifioitu.


Punaviinit

Santiago 1541 Gran Reserva

Cabernet Sauvignon, Malbec, Syrah/Shiraz

Rabel Valley, Chile

Sokeria: 3g/l

Santiago 1541- viini on valmistettu Uuden Maailman suosituimmista ja monen mielestä myös parhaimmista rypälelajikkeista. Viinin nimi tulee Chilen pääkaupungista ja sen perustamisvuodesta 1541. Viiniä on kypsytetty 9kk amerikkalaisissa ja ranskalaisissa tammitynnyreissä, joista 20% uusia. Nuorekkaan viinin tummasävytteinen, kypsän kypsän marjainen tuoksu. Siinä on mustaherukkaa, karhunvatukkaa, hapankirsikkaa ja reilua yrttisyyttä. Melko täyteläinen maku toistaa viinin nuorekkaan luonteen. Maussa on tuoksun aromien lisäksi savuisuutta, sekä metsän kypsää, mutta terhakkaa punasävytteistä marjaisuutta. Kypsät tanniinit ja marjainen hapokkuus tuovat suutuntumaan jännitettä. Viini jättää yrttisen jälkivaikutelman. Viini sopii tummien grillattujen ja paistettujen liharuokien kaveriksi.

Apothic Dark

Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Sirah, Petit Verdot, Teroldego, Zinfandel

Apothic Wines, Kalifornia, Yhdysvallat

Sokeria: 5g/l

Vaikka viinin etiketti onkin synkkä ja persoonallinen, tämä tuhti punaviini on silti pyöreä ja pehmeä. Tässä kalifornialaisessa viinissä yhdistyy viisi eri tummaa lajiketta, jotka yhdistyvät tasapainoiseksi, tumman marjaiseksi ja sopivan tammiseksi viiniksi. Muhkea hedelmäisyys tukee hyvin myös hiukan pippurisempaa tai tulisempaa ruokaa.

Barefoot Zinfandel

Zinfandel

Barefoot, Kalifornia, Yhdysvallat

Tummasävytteisen muheva, karhunvatukkaa, mustikkaa, mustaherukkaa ja kuivattuja hedelmiä aromeiltaan muistuttava tuoksu. Täyteläinen, tuoksun aromit toistava maku on hyvin mehevä. Viinissä on lisäksi makeiden mausteiden ja hennon kahvisuuden sävyjä. Alun hennon makea maku saa ryhtiä hyvin pehmeistä tanniineista ja tummaa kirsikkaa muistuttavasta hapokkuudesta. Viini jättää harmittoman helpon jälkivaikutelman. Erittäin hyvä ja pyöreä ruokaviini tummien liharuokien sekä täyteläisten kasvisruokien kanssa.

Paxis Bulldog

Tinta Roriz, Touriga Nacional, Touriga Franca

Lissbon, Portugali

DFJ vinhos on yksi Portugalin arvostetuimmista viinituottajista. Bulldog on varsin aromikas viini. Mustaherukkaa, mustikkaa, lähes hillomaista aromikkuutta ja paahteisuutta huokuva tuoksu. Keskitäyteläinen, aluksi jopa hieman makea maku toistaa tuoksun aromit. Makua sävyttävät myös makeiden mausteiden vivahteet. Maun makea luonne saa ryhtiä pehmeistä tanniineista ja kirsikkaisesta hapokkuudesta. Kokonaisuus jättää tasaisen mustikkaisen jälkivaikutelman. Erittäin hyvä viini niin seurusteluun kuin hieman mausteisempien liharuokien kaveriksi.

Fonte do Beco

Castelão

Lissbon, Portugali

DFJ vinhos on yksi Portugalin arvostetuimmista viinituottajista. Fonte do Becon tuhti ja leveä tuoksu on tummasävytteinen ja paahteinen. Siinä on muun muassa kuivattujen hedelmien sekä mustikan aromeja.Runsas maku on sekin tuhti ja leveä, seuraten aromeiltaan tuoksua. Suutuntuma on lähes paksu ja lempeät parkkihapot tuovat reiluun hedelmäisyyteen lämminhenkistä ryhtiä. Kokonaisuus jättää melkein hillomaisen makean ja herkullisen, mustikkaisen ja karhuvatukkaisen jälkivaikutelman. Monikäyttöinen viini runsaiden liharuokien kanssa.

Mr. No Sulfite

Camay

Beaujolais Villages, Albert Bichot, Beaujolais, Ranska

Sokeria: <1g/l

Tämä persoonallinen ja kevyt punaviini on tanniiniton ja sopii erinomaisesti myös kalaruoille! Pullon etiketissäkin komeileva Mr. No on sanonut ei kaikelle ylimääräiselle: tässä viinissä ei ole lisättyä sulfiittia, sitä ei ole suodatettu tai kirkastettu, ja se on täysin luonnollisesti juuri sitä, mitä luontoäiti on viinitarhalta antanut. Sopii myös vegaaneille.

Kanonkop Kadette Pinotage

Pinotage

Kanonkop, Stellenbosch, Etelä-Afrikka

Kanonkop on yksi Etelä-Afrikan kuuluisimmista ja arvostetuimmista taloista. Neljännessä sukupolvessa toimiva perhetalo keskittyy paikallisen Pinotage-rypäleen viljelyyn ja valmistukseen. Tämä Pinotage on kehittynyt, täyteläinen ja kypsän tanniininen, tyylikkäiden liharuokien ystävä.

Barbera d'Asti Superiore "La Luna e i Falò"

Barbera

Vite Colte, Piemonte, Italia

Pohjois-Italian trendikkäältä Piemonten alueelta tuleva vähintään vuoden kypsytetty pehmeän marjaisa punaviini, joka on valmistettu paikallisesta Barbera-rypäleestä. La Luna e i Falò nimi viittaa kuuhun ja nuotioon. Nimi on saanut inspiraationsa siitä, että viini on tehty hyvin valikoiduista rypäleistä ja se on kypsynyt vuoden ajan ranskalaisissa tammitynnyreissä. Sopii myös vegaaneille.

Scalunera Etna Rosso

Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio

Torre Mora, Sisilia, Italia

Torre Mora sijaitsee Sisiliassa Etnan tulivuoren rinteillä. Tämä napakka, tummanpuhuva punaviini on valmistettu tulivuoren vulkaanisella maaperällä viihtyvästä Nerello Mascalese -rypälelajikkeesta, ja se on kypsynyt 24 kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä. Monipuolinen ja tasapainoinen ruokaviini.

Capitel San Rocco Rosso Ripasso

Corvina, Corvinone, Rondinella, Molinara, Rossignola, Oseletta, Negrara, Dindarella, Sangiovese

Tedeschi, Veneto/Valpolicella Doc, Italia

Viini on valmistettu ns. ripasso-menetelmällä. Valikoituja Valpolicella-viinejä sekoitetaan yhteen ja seoksen annetaan osittain fermentoitua uudestaan Amaronen teossa käytetyn kuorimassan kanssa. Viini kypsyy 2 vuoden ajan Slavonian tammitynnyreissä ennen pullottamista. Tuoksu täyteläinen, hieman kehittynyt ja mausteinen, kirsikkaa, vadelmaa ja mustaherukkaa. Maku suuntäyteinen, täyteläinen, kypsähkö jossa hapot ja tammen aromit ovat pehmenneet. Pitkä, tasainen jälkimaku.

Vieilles Vignes Pinot Noir

Pinot Noir

Albert Bichot, Bourgogne, Ranska

Arvostetulta Pohjois-Burgundin alueelta vanhoista köynnöksistä kerätyt Pinot Noir -rypäleet ovat Albert Bichot’n perhetalon käsissä saaneet kevyen tammikypsytyksen. Tämä punaviini on kevyt mutta tasapainoinen, hyvin vähätanniininen, ja hieno hapokkuus tukee monenlaista ruokaa, myös kala- ja kasvisruokia.

Louis M. Martini Sonoma County Cabernet Sauvignon

Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petite Sirah

Louis Martin, Sonoma County, Kalifornia, Yhdysvallat

Louis M. Martini on tuottanut huippulaadukkaita Cabernet Sauvignon- viinejä Napan ja Sonoma Countyn hienoimmilta viinitarhoilta jo vuodesta 1933. Viinin rypäleet tulevat useilta alueen arvostetuimmilta viinitarhoilta. Ainutlaatuisen luonteen omaavien rypäleiden yhdistämisellä on saatu aikaiseksi runsas ja erittäin tasapainoinen Cabernet Sauvignon, jota on kypsytetty amerikkalaisissa ja ranskalaisissa tammitynnyreissä. Viini tarjoaa kypsiä mustaherukan ja herkullisten tummien luumujen makuja, joita korostaa makean tammen ja mausteiden sävyt. Pyöreä ja pehmeä suutuntuma, hyvä rakenne ja hedelmäinen jälkimaku. Valmista nautittavaksi heti, mutta säilyy hyvin 5-10 vuotta pullotuksesta.

Barolo Bosio 2016

Nebbiolo

Verduno, Italia

Verdunon alueelta, vanhoista köynnöksistä tulevat nebbiolo-rypäleet ensin kylmämaseroidaan kuorikontaktissa 15 vuorokauden ajan, jonka jälkeen viiniä on käytetty terästankeissa alhaisessa lämpötilassa ja vielä kypsytetty 36 kuukauden ajan tammitynnyrissä ennen pullotusta. Syvä, karmiininpunainen väri. Monimuotoinen ja voimakas, suuri ja täyteläinen sekä raikas ja kirpeä. Aromikas viini, jossa ruusua, paahteisuutta, mustikoita ja tervaa. Kypsää hedelmää ja pureskeltavat tanniinit. Loistava viini yhdistettäväksi riistalle, pataruoille ja juustoille.

Amarone Della Valpolicella

Corvina, Corvinone, Rondinella

Tedeschi, Veneto, Italia

Väri tiiviin runsaanpunainen, tuoksu hieman kehittynyt, tiiviin aromaattinen ja intensiivinen. Vaniljaa, makeita hedelmiä. Maku täyteläisen voimakas, jopa huumaava. Runsaasta alkoholipitoisuudestaan huolimatta viini on silti pehmeä. Tuoksun aromit toistuvat jälkimaussa. Rypäleitä on rusinoitu 4 kuukautta ja valmista viiniä on kypsytetty slavonilaisissa tammitynnyreissä 2 vuoden ajan.

Ruokasuositus: Juustot, riista ja tumma liha.

Roda Reserva Tinto

Tempranillo 89%, Garnacha 8%, Graciano 3%

Roda Bodegas, Rioja, Espanja

Väri tumma, sinertävän punainen. Tuoksu voimakas, moniulotteinen ja rehevä. Maku roteva ja runsas, tammisuus miellyttävää ja pilkkoo sopivasti viinin tanniineja. Miellyttävä ja runsas kokonaisuus. Viiniä on kypsytetty ranskalaisessa tammessa 16 kuukautta (tynnyreistä puolet oli uusia ja puolet kerran käytettyjä) ja sen jälkeen pullossa 22kk ennen myyntiinlaskemista. Viini on kirkastettu munanvalkuaisilla.

Château Cambon La Pelouse 2014

Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot

Bordeaux, Ranska

Täyteläinen, keskitanniininen, tamminen, tumman kirsikkainen, mausteinen.

Ruokasuositus: Vivahteikas ja kehittynyt viini punaisen lihan, riistan ja  juustojen kanssa nautittavaksi.

Amarone Capitel Monte Olmi DOCG Riserva 2013

Corvina 30%, Corvinone 30%, Rondinella 30%, Oseleta, Negrara, Croatina 10%

Tedeschi, Italia

Väri tiiviin tummanpunainen, tuoksussa nahkaa, tervaa, kypsyvää veriappelsiinia, tupakkaa ja salmiakkia. Maku kuiva, mutta makean oloinen, melko hapokas ja bitterinen, erittäin täyteläinen, erittäin pitkään suussa viipyvä jälkimaku. Rypäleitä on rusinoitu 4kk ja valmista viiniä kypsytetty Slavonian tammessa 4 vuotta, jonka jälkeen pullossa 12kk. Rypäleet tulevat Monte Olmin terassitarhalta.

Barolo Aleste Luciano Sandrone 2013

Nebbiolo

Barolo DOCG

Aleste jatkaa siitä mihin Cannubi jäi… Viinissä on selkeä tuoksu punaisista marjoista, joihin sekoittuu tyylikäs aavistus vaniljaa, sekä raikasta eukalyptusta. Viini on puhdas, intensiivinen ja konsentroitunut. Hedelmä, tanniinit, hapot sekä viinit pituus lupaavat viinille pitkää ikää. Optimaalinen juomaikä on vasta tulossa, mutta viinin harmoninen tasapaino tekee siitä nautittavan jo nyt. Viiniä on kypsytetty ranskalaisissa 500 litran tammitynnyreissä ja vielä pullossa 18 kk. Tuottajan mukaan viinin paras nauttimisikä on vuosina 2028-2048. Wine Spectator – 94 p


Väkevät- ja jälkiruokaviinit

St. Stephan's Crown Tokaji Aszú 5 Puttonyos

Tokaj, Unkari

Sokeria: 130g/l

Kauniin kullankeltainen väri, hieman oranssiin vivahtava. Tuoksu voimakas ja hedelmäinen, kuivattua omenaa, päärynää ja trooppista hedelmää sekä kvitteniä. Maussa yhdistyy raikas makeus ja tyylikäs hapokkuus, tehden tästä viinistä ryhdikkään, monipuolisen ja nautittavan viinin monelle ruoalle sopivaksi. Makeaa aprikoosia ja sitrusmaisia piirteitä pitkässä sekä täyteläisessä jälkimaussa. Jäännössokeria 102 g/l.

Ruokasuositus: Juustojen ja jälkiruokien ehdoton kruunaaja.

Kopke Late Bottled Vintage

Portugal

Sokeria: 85g/l

Osborne Fino Quinta Sherry de Jerez

Espanja

Sokeria: 1g/l

Bristol Cream

Palomino, Pedro Ximenex

John Harvey’s, Andalusia, Espanja

Sokeria: 140 g/l

Pitkä, rusinainen jälkimaku

Ruokasuositus: Jälkiruoat sekä seurusteluun.

Beerenauslese Exquisit

Chardonnay

Weingut Hans Nittnaus, Burgenland, Itävalta

Sokeria: 200 g/l

Väriltään kirkkaan oljenkeltainen. Trooppiset hedelmät ja puhdas persikka, muodostavat viinin miellyttävän, elegantin aromikokonaisuuden. Maultaan leveän makea jota miellyttävä hapokkuus tasapainottaa, keskitäyteläinen ja runsaan hedelmäinen. Jälkimaku harmoninen ja pitkähkö, hedelmäisyys jatkuu intensiivisenä.

Ruokasuositus: Marja- ja hedelmäjälkiruoat, maistuu myös jäätelön kanssa.

Xavier Muscat Beaumes de Venise

Rhone, Ranska

Sokeria: 100g/l